archive-au.com » AU » D » DESIGNPLACE.COM.AU

Total: 239

Choose link from "Titles, links and description words view":

Or switch to "Titles and links view".
  • Pullenvale House - Daniel Robertson | designplace
    the kitchen Two more cavity brick walls bookend the house running at right angles to the southern wall A fireplace is built into each of these flanking walls indoor to the east servicing the living area outdoor to the west warming a terrace These two walls and the southerly spine wall enclose the entertaining space Unusually for south east Queensland at least these walls are constructed in cavity brickwork and finished as face brickwork internally and externally We asked Karen why she and her clients chose internal face brickwork Brick is such a rich material she considers The balance of the interior has quite a crisp clean modernist aesthetic with white walls a lot of glass facing north and nice polished floors Brick was just a way of bringing the landscape into the house and it gave an enhanced texture without adding another material to the palette Two brick types were chosen from the Daniel Robertson range of premium quality clay bricks Hawthorn Black and London Blend These were expertly blended to create a distinct visual aspect for this project They look rich quite rustic like they have been dug out of the ground Karen contends This was taken a step further by laying a course of Roman 50mm high bricks for every four courses of standard height 76mm bricks The resultant banding is a subtle disturbance from the expected regular pattern of brickwork Not satisfied with that the decision was made to lightly rake recess the horizontal mortar joints and flush finish the vertical joints So when you look down the wall you read the horizontal nature of the brickwork rather than the individual brick form There s a lot of steel in the structure partly due to the lightweight upper level which cantilevers off the underlying structure It carries the master bedroom ensuite and one of the two studies in the house Steel posts support the superstructure including the considerable roof a hipped design with a two degree pitch that precluded trusses These supports rise through the brickwork cavity performing double duty by bracing the tall walls This structural design also allows the highlight windows lining the upper level of the southern wall to be recessed about a metre from the outer edge of the brickwork Pullenvale House Daniel Robertson Hawthorn Black Bricks Not surprisingly sustainability was to the fore The site has 45 000 litres of rainwater storage for topping up the swimming pool and as a firefighting reserve Extensive use is made of ceiling fans while air conditioning is limited to bedrooms and studies There is no central heating just the two fireplaces and reverse cycle heating Deep eaves shade the interior from the high summer sun while allowing the lower winter sun to penetrate and warm the internal thermal mass of brickwork and concrete floor slab An unexpected bonus is that all Daniel Robertson bricks are now certified as Carbon Neutral under the Australian Government s National Carbon Offset Standard This is largely due to

    Original URL path: http://designplace.com.au/project-list/pullenvale-house/ (2016-04-29)
    Open archived version from archive


  • The Aperture House - Dry Pressed Clay Bricks | designplace
    bedrooms a family bathroom and breezeway form a courtyard infill leading to a kitchen and dining pavilion Underneath are a garage store fernery and another bathroom An original brick fireplace continued its task of anchoring the old building It marks the centre of the extended house and the starting point for the new work The fireplace s quarter bonded brickwork also provided the inspiration for an exploration of patterning using derivatives of this pattern We used it as the cue it being the hearth and the central part of the house says Jayson The Aperture House Brisbane The Aperture House Brisbane He describes the loggia brickwork as a deconstructed English bond Half brick perforations alternate with open perpends that is the gaps between the vertical brick ends are not mortared creating a little andlarge rhythm to the openings and adding another layer of texture to the project Some of the brickwork is incredibly light and delicate in the way it works as a screen Jayson observes Open perpends also decorate some solid brickwork The downstairs walls are a variation of English bond but with the bricks turned on edge The garden walls and platforms are constructed in English garden wall bond a further derivative of English bond The extension and hard landscaping is a celebration of the bricklayer s art The designers and the bricklaying team Shane Norton and Rese Rose Gates better known as Elvis Rose fully exploited brickwork s small format modularity and its capacity to be modelled perforated and patterned The brickwork is not confined to walling but wraps and folds through a variety of framed vistas seating nooks niches ledges plinths and floor surfaces ultimately transitioning into the rear landscape via stepped terraces Bowral Bricks premium quality Simmental Silver 50mm dry pressed clay bricks are used

    Original URL path: http://designplace.com.au/project-list/aperture-house/ (2016-04-29)
    Open archived version from archive

  • Block House - Smooth Face Concrete Masonry | designplace
    salt laden air And face blockwork both internally and externally doesn t require expensive finishes such as paint to maintain its durability As well as being high in embodied energy painted finishes must be reapplied frequently in this demanding environment The Alabaster coloured masonry units selected from Austral Masonry s Architec range have a Smooth Face finish Three other colours are available in the series and four additional finishes Split Face Honed Face Shot Blast Face and Polished Face These blocks are available in many of the same sizes as their industrial grey concrete masonry cousins but with a much finer surface finish and contemporary colours The house is set over two principle living levels with a large courtyard and living spaces on the ground floor and three bedrooms and a study in an L shaped arrangement above following the southwestern side boundary The site and its projected use presented a number of challenges to the designers and the numerous consultants required for this project The beachfront location placed parts of the house seaward of the predicted Sea Erosion Line This required specialist engineering with deep piers bored effectively allowing the house to be wholly supported on the piles in the event of severe erosion For the architects the major challenge was to protect the residents against the daily onshore winds that make an opening to the south eastern beachfront all but unusable every afternoon Their solution was a central courtyard protected by operable screens and windows against the prevailing winds The courtyard does double duty also allowing northern light to penetrate along the north eastern boundary It really becomes a sunken suntrap says Alex Porebski Most houses in this situation orientate all their outdoor space to the beachfront but come afternoon there s no sun and often you can t sit out there because of the wind The whole house can be opened up to sun access If you are sitting in the courtyard you can connect with the bushland behind and also with beach quite easily The courtyard was really one of the driving principles of the design The building is designed for low maintenance and a long life Stainless steel rainwater goods are essential in this corrosive environment The flooring is terrazzo The use of paint internally is minimised The structural elements are concrete masonry and off form concrete The sliding doors and screens use stainless steel sailing hardware and the nautical theme is continued with teak window frames and screens In perhaps the only concession to regular maintenance the owners decided to oil the teak rather than leaving it to weather The house also has excellent sustainability credentials Thermal mass a key but often overlooked cornerstone of passive design requires heavyweight materials such as masonry Concrete slabs also assist thermal mass but the greatest benefit is derived from perimeter mass Besides the passive environmental side of things with massed walls to the west and south there are quite heavily insulated roof areas good cross ventilation good

    Original URL path: http://designplace.com.au/project-list/the-block-house/ (2016-04-29)
    Open archived version from archive

  • Little Brick Studio - Bowral Dry Pressed Bricks | designplace
    timber cottage housing a family with two teenage boys Little Bricks Studio Its two street addresses were a trigger for the development of the Studio s concept Although the initial request was to renovate the existing house the architects saw the opportunity to add value by building a multi purpose studio above what would otherwise just been a garage The white brick building references the heritage brickwork of the area while making its own contribution to the streetscape A checkerboard of brick headers ends projects from the walling creating an ever changing shadowplay over the surface In keeping with the loose fit sustainability concept the TARDIS like studio space can easily evolve with the family s needs Little Brick Studio Dry Pressed Bricks Little Brick Studio Dry Pressed Bricks The Little Brick Studio is a testament to the vision of the architects and their clients Gallery Featured Products BOWRAL BRICKS The crisp edges and deep earthy colours of Bowral dry pressed bricks blend style and function to present a clean modern aesthetic These premium quality bricks are available across Australia in standard 76 mm thickness and in a slim 50 mm format Colour Charolais Cream MORE ON THIS PRODUCT Tweet

    Original URL path: http://designplace.com.au/project-list/little-brick-studio/ (2016-04-29)
    Open archived version from archive

  • Preston House - Nubrik Classic Pressed Bricks | designplace
    in a bathroom and the back of the house was a rundown weatherboard jumble Preston House Nubrik Classic Earthy Red Pressed Bricks Unblocking and extending this passage was the key to redeveloping the existing building and extending its footprint Replacing the old extensions are two pavilions constructed in insulated double or cavity brickwork The internal face is bagged rather than plastered The central corridor now flows through the house and along a narrow deck into the back garden To the north in the shorter pavilion is a new bedroom while the longer southern wing has a combined living area and dining room with a study to the rear The new brick walling takes on an Art Deco appearance with gently rounded corners and patterns of projecting bricks that create a play of light and shadow as the sun traverses the day Gallery Featured Products NUBRIK CLASSIC230 PRESSED BRICKS The traditional rich earthy red of this pressed brick has made it a Melbourne icon These solid timeless bricks display an individual character will maintain their appeal and durability for generations to come Colour Manganese MORE ON THIS PRODUCT Tweet Want more inspiration Just enter your email to receive it Leave a

    Original URL path: http://designplace.com.au/project-list/preston-house/ (2016-04-29)
    Open archived version from archive

  • Forever House - Clinker Bricks | designplace
    Ward the Ward of this creative partnership Jen Wood currently studying in New York completes the trio Clinker Brick House Design The existing house occupies a triangular corner block Awkwardly it isn t aligned with any boundary and is pushed to the back of the sloping site leaving a large front garden The challenges were to introduce light into the house bring the accommodation and internal design up to date and appropriate for the ever evolving needs of a young family and extend the building s footprint The extension cranks off the existing house and is aligned with the side street boundary It projects into the only large space available namely the front yard This placement also articulates movement through the house from the front entrance A few steps in and to the right is a rumpus room further along are a study four bedrooms two bathrooms and a laundry all in the existing house Or alternatively step forward and down into the kitchen living area that occupies the extension The polished concrete floor is on trend and very practical for a young family A large picture window opens out to a deck and the front garden The owners of this property loved the clinker bricks but were keen to establish some inner urban cool in the largely conservative neighbourhood The extension s pixellated external walling is a contemporary interpretation of a clinker brick wall The extension s dominant walling colour is red with Nubrik pressed bricks constituting 39 percent of the wall Within clinker bricks you get those nice glassy little dark bits of glaze on the surface says Scott Woodward who chose to scatter 30 percent of the wall with bright red fully glazed bricks similar to Austral Bricks Burlesque Luscious Red Elements Mercury semi glazed bricks continue the glazed theme making up a further 15 percent and Austral Bricks Dynasty a softly glazed brick in Karrington Silver just one percent The final 15 percent is Elements Graphite semi glazed clay bricks mainly used in the base brickwork around reveals and at corners With the exception of the latter Woodward and Brady Ward left the final blend to the bricklaying team The bricklayers picked up 10 bricks at a time says Monique They d have one of those three of these two of those and just lay them randomly We didn t prescribe where they went it s just that they were very good bricklayers Clinker Brick Homes Scott adds that the the percentage thing seemed to work really quite well it created the feeling of pixellation that we wanted As soon as you dictate a specific pattern I think it makes it more difficult for everyone especially when you want it to be this random From the distance the new street wall reads like clinker brickwork but up close it takes on another more pixellated scale and texture WOWOWA describe their approach to design as radical conservatism They question the current paradigm of designing an extension that

    Original URL path: http://designplace.com.au/project-list/forever-house/ (2016-04-29)
    Open archived version from archive

  • Wolf House - Daniel Robertson Clay Bricks | designplace
    s houses and gathered a notebook in your head of all the things you want to do Wolf House Daniel Robertson Bricks Wolf was pragmatic when it came to selecting building materials and technologies We didn t use any fancy technology or anything untried and untested He chose premium quality Daniel Robertson bricks 50mm high to the front and sides standard 76mm high to the rear as the primary walling material Wolf values the many time proven technical qualities of bricks but also recognises their emotional and symbolic importance imparting what he calls psychological comfort to its occupants Wolf House Daniel Robertson Clay Crafted Bricks Internally the house is light filled and open with 28 intertwined spaces over 10 level changes There are many playful touches including his multi purpose design office that also houses his prized Mercedes 280SL convertible Gallery Featured Products DANIEL ROBERTSON CLAY BRICKS IN ROMAN 50 MM HIGH AND STANDARD 76 MM HIGH These premium bricks are derived from the uniquely textured and blended heritage of the original hand made English bricks their timeless characteristics applied by highly skilled craftsmen to a range of clay colours Colours London Blend MORE ON THIS PRODUCT Tweet Want more

    Original URL path: http://designplace.com.au/project-list/wolf-house/ (2016-04-29)
    Open archived version from archive

  • Stewart House - Bowral Bricks Dry Pressed | designplace
    the street and the carport houses four bedrooms each with an en suite over two levels The two front bedrooms overlook private courtyards more of which later Stepping down the site a glass link flanked again by enclosed courtyards leads into the living area the second volume This houses a substantial open plan kitchen dining and living area overlooking a large west facing terrace Stewart House Bricks Palm Beach Stewart House Bricks Palm Beach And the third volume That s the swimming pool sitting on an off white brick plinth separated from the house by a green buffer The effect is faintly surreal with the lightlytextured off white volumes appearing to emerge from the surrounding bushland The potential impact is mitigated by the low rectilinear form of the volumes which hug the slope The long runs of white brickwork are relieved with two bands of slim 50 mm bricks in the same colour The sensitive placement of the house in its bushland setting made a profound impact on the jurors in the 2012 Horbury Hunt Awards for excellence in architectural brickwork who awarded it a High Commendation Comments included that the house sits elegantly in a bush outlook and it has a very successful but casual palette for this setting in landscape Stewart House Rendered Bricks in Palm Beach The house is built on slabs and constructed in full masonry that is with brickwork inside and out Some crosswalls are rendered and painted white as a backdrop to artworks but there are substantial areas of internal face brickwork including the living area and kitchen Again the light texturing is an outcome of the even brick colouration and the flush finished off white mortar which sits happily with the travertine flooring The courtyards and sides of the pool terrace are sheltered

    Original URL path: http://designplace.com.au/project-list/stewart-house/ (2016-04-29)
    Open archived version from archive



  •