archive-au.com » AU » D » DESIGNPLACE.COM.AU

Total: 239

Choose link from "Titles, links and description words view":

Or switch to "Titles and links view".
  • Aquatic Leisure Centre - Commercial Clay Pavers | designplace
    use development incorporating a swimming and diving complex leisure pools and health care centre The ochre tones of Austral Bricks Toasted Charwood clay pavers from the Commercial 65 Range predominate in the plaza which winds around the Centre s western and southern faces The pavers are laid in a herringbone pattern over a base of highly compacted sand and cement stabilised road base A second clay paver colour Taupe also from the Commercial 65 Range is laid inside concentric concrete circles and rings that mimic ripples and define the Centre s main entries These pavers are also laid in a herringbone pattern that aligns with the main paving The Centre s facilities will nurture future swimming and diving stars as well as creating a place for the community to relax learn to swim and get fit Gallery Featured Products COMMERCIAL The Commercial 65 clay paver range incorporates the colours and face treatments of pavers selected from the popular 50mm Grove and Earth ranges into a 65mm thick commercial grade product ideal for heavy traffic locations Colours Grove Toasted Charwood Earth Taupe MORE ON THIS PRODUCT Tweet Want more inspiration Just enter your email to receive it Leave a Comment Cancel

    Original URL path: http://designplace.com.au/project-list/aquatic-leisure-centre/ (2016-04-29)
    Open archived version from archive


  • Jacaranda Square - Bowral 50 Bricks | designplace
    which includes plans for a residential and working population of 30 000 The square is located opposite the Park s spectacular train station entrance Turf covers about 60 percent of the Square the balance being hard paved in a range of Austral Bricks Bowral dry pressed bricks as well as recycled bricks acknowledging the neighbouring site s history as a brickworks Bowral50 Blue 50 mm bricks are laid as paving highlights to accentuate the set out and create rays stemming from the original point The strongly directional stretcher bond brings to mind the lanes of an athletics track A low freestanding brick wall faced in a blend of green fully glazed bricks and Bowral Gertrudis Brown clay bricks provides casual seating and envelops the square The balance of colours progressively shifts as the walling moves away from the station entrance Gallery Featured Products BOWRAL 50 The crisp edges and deep earthy colours of Bowral dry pressed bricks blend style and function to present a clean modern aesthetic These premium quality bricks are available across Australia in standard 76 mm thickness and in a slim 50 mm format Colours Gertrudis Brown Bowral Blue MORE ON THIS PRODUCT Tweet Want more inspiration

    Original URL path: http://designplace.com.au/project-list/jacaranda-square/ (2016-04-29)
    Open archived version from archive

  • Fairfield House - Austral Masonry Blocks | designplace
    courtyard aligns with that of the immediate neighbours Courtyard is possibly a misnomer it is really an outdoor room albeit without a roof or windows Fairfield Honed House When we developed this concept it was really important that the material of the outside walls extended inside Martin explains Using the same material gives the impression that it is actually a roofless room rather than an enclosed garden a walled rather than fenced courtyard The material he chose to foster this indoor outdoor flow was the humble grey concrete block Martin says he has long been attracted to concrete masonry It s always been a material I wanted to work with he says while admitting that concrete masonry is often viewed as a utilitarian material His challenge was to impart a more residential feel Although concrete masonry is available in a range of colours and textures Martin chose an unusual bond pattern as a key part of his response We used a Flemish bond which recalls more of a domestic brick type layout scaled up to the block In traditional brickwork this pattern requires laying the masonry units as alternating headers displaying the end or short side and stretchers long side Fairfield House Fairfield House The external walls and the inner leaf of the courtyard wall utilise standard smooth faced grey blocks Internally grey blocks with a honed finish were specified The honing process lightly grinds the block face to produce a matt finish with exposed aggregate Martin really loved the honed finish When you come inside there is a higher level of finish It s almost like the grey block is a raw material and you re just adding that extra layer of finish I love that refinement of the basic building block The front or public half of the house is built on a concrete slab with a burnished finish The blockwork is laid with a cavity but is not loadbearing The superstructure is carried on a steel frame standing in the blockwork cavity The 2 4 metre high walling is capped with highlight windows leading to cedar lined cathedral ceilings which combine with timber joinery to add warmth to the regular grey of the masonry and the lively texture of the burnished flooring That takes care of the Back To Front Indoor Outdoor and Hacienda aspects of this innovative house So where does the Hybrid come in Linking the two halves of the house the front living areas and the rear bedrooms is an internal lightwell In plan the two sections of the house are mirrored around this central point which denotes the transition from public to private areas The bedrooms wrap around the lightwell allowing views across from the master suite to the children s bedrooms Fairfield House honed concrete The roof form and walls of the rear section are of the same geometry as the front section but the construction type is different says Antony Martin And different it is with timber framing on stumps timber

    Original URL path: http://designplace.com.au/project-list/fairfield-house/ (2016-04-29)
    Open archived version from archive

  • Three Parts House - Austral Bricks Symmetry | designplace
    retained but the convoluted corridors reworked to reduce wasted space and allow an uninterrupted sightline from the entry through The Courtyard to The Brickhouse at the rear prompting the owners to quip that the new layout has straightened the spine of the house The brick walling at the entrance was also demolished and replaced with a glass and aluminium structure the first step in bringing more natural light into the existing house The bricks from this demolition and that of the rear section were reused to form new brick walling along the western elevation We made sure there were enough recycled bricks to reach the corner says Albert Mo There s quite bit of history in those bricks which came from the Auburn and Fritsch Holzer brickworks both local Possibly the most startling change to the existing house and the primary reason for it being dubbed The Lantern are massive glass walls that separate it from the courtyard and also continue along part of the western elevation No ordinary glass these are U section vertical panels imported from Germany that nest to form a pocketed double skin They carry a variety of finishes from almost clear to subtly patterned and opaque This exotic glass was also used in the new entrance It is thought to be its first noncommercial application in Australia A three car garage underpins The Courtyard accessed by a staircase that doubles as a visual barrier to the neighbouring property A tall gingko tree is strategically placed in The Courtyard for the same purpose The western wall flanking the staircase is where the brickwork innovation begins We wanted to create a functional facade and use natural ventilation for the garage rather than mechanical explains Albert Mo We were looking to use some sort of perforated brickwork One day he spotted a cored brick laying on edge on a colleague s desk and I thought why not go with that The terracotta colour bricks were carefully chosen for their ten core pattern which allows ventilation while retaining privacy Because of the location it doesn t need glass behind it or another screen for weatherproofing says Albert If the owner wants to ventilate the garage James Coombe adds they open a large pivot door and air pulls up through the bricks and they open a door on the other side It works perfectly We asked Albert Mo if the concept challenged their client As with any architecture project you need a willing client to take that leap of faith with you Fortunately they are those people The only question they asked me was how do we deal with spider webs in the core holes A fair question but so far spiders and their webs have not been an issue An unexpected benefit of the core holes being horizontal is that they provide a convenient hidden fixing point for a shade sail which according to James Coombes works perfectly and is a little neater A blade wall of perforated brickwork

    Original URL path: http://designplace.com.au/project-list/three-parts-house/ (2016-04-29)
    Open archived version from archive

  • DesignMag Issue 3 Archives | designplace
    A derelict 22 hectare site in the former dockside suburb of Barangaroo is being transformed Toll Group Freight Facility Karawatha QLD Commercial DesignMag Issue 3 Toll turns to Austral Precast for its new Brisbane facility As Australia s largest mover of freight Toll Group thinks and works on a large scale Dr Chau Chak Wing Building Commercial DesignMag Issue 3 In an Australian first world renowned architect Frank Gehry has lent his highly sought after hands to the design of the Dr Chau Chak Wing Building for the Three Parts House Hawthorn VIC DesignMag Issue 3 Residential The clinker brick houses built for the prosperous post war middle class are much loved for their solidity and character filled facades Concord House DesignMag Issue 3 Residential Adam describes the architectural design as Modernist with an industrial feel thanks to its linear design and the use of engineering materials such Studio Nine Richmond VIC Commercial DesignMag Issue 3 In the 1960s 22 Bendigo Street Richmond was probably the best known address in Australia It was the Melbourne home of the Channel Nine Pullenvale House DesignMag Issue 3 Residential This family home outside Brisbane exploits the benefits of passive design to stabilise internal

    Original URL path: http://designplace.com.au/portfolio_category/designmag-issue-3/ (2016-04-29)
    Open archived version from archive

  • Mt Eliza Home - Auswest Timbers Wormy Chestnut | designplace
    massive glazing or even the imported pink marble It s the character filled feature timber used in the front door expansive kitchen benches and an entertainment unit It s called Wormy Chestnut a Victorian hardwood with a very Australian story to tell from the sinuous trail left by scribbly gum moth larvae as they forage for nutrients under the bark the peppering of pin holes by ambrosia beetles and scorching by fire and lashing by rain Mt Eliza Home using wormy chestnut material Stuart Sutherland of Timbench com who made the benchtops says Wormy Chestnut has the look of recycled timber with reliability of a new product Co owner builder Phillip Knightley was enthusiastic I love the sort of the industrial look of it I m not a lover of that old polished sort of antique y look I like something that s you know got a bit of power about it Mt Eliza Home Auswest Kitchen Mt Eliza Home Auswest Kitchen Gallery Featured Products AUSWEST TIMBERS WORMY CHESTNUT Wormy Chestnut is a blend of hardwood timbers that display the challenges of life in the forests of south eastern Victoria Each piece is unique and the timber is suitable for

    Original URL path: http://designplace.com.au/project-list/mt-eliza-home/ (2016-04-29)
    Open archived version from archive

  • Concord House - Bowral Bricks | designplace
    the lower level is comprehensively linked to the outdoors The living area is flanked by a Japanese garden to the west and an eastfacing garden terrace both accessed by folding doors An internal courtyard leads to the pool while the back lawn and deck are directly accessed from the dining and rumpus rooms respectively The western elevation is a solid blade wall to block the low afternoon sun Like most of the masonry walling on both levels of this house it is constructed in cavity brickwork aka double brick a common construction form in Sydney Dad was adamant on using double brick construction with a 50mm cavity mainly for thermal reasons but also aesthetically as he grew up in brick homes says Adam He describes the lower level as like a huge platform that opens up but also encloses for privacy and warmth contrasting this with many conventional houses that are largely disconnected from their external spaces The requirement for broad access to the garden and courtyard areas prompted the use of a substantial steel frame which supports cavity brickwork above The use of an engineered structure to support upper level brickwork is unusual but readily achievable extending the thermal and aesthetic values of brickwork not to mention its low maintenance requirements Concord House Building Designers Bowral Concord House Building Designers Bowral The first response of Adam s builder brother Joseph to the proposed design was How am I going to build this thing The brothers met many times to sort out issues before engaging trades Being able to see that end result with Adam s 3D visualisations images made it a lot easier for me to construct says Joseph Setting up the flashing details where the brickwork met the beams at the first floor slab level was a bit of a challenge he admits adding that in the end we didn t have any issues it was all planned out well The house is built on a concrete slab underpinned by a gravel layer with a suspended slab at the first floor The insulated cavity brickwork further enhances the thermal massing The open design also allows excellent crossflow ventilation an often overlooked component of passive design The rear of the house faces north allowing the low winter sun to penetrate over the pool and through the internal courtyard into the living space Hard flooring throughout the lower level substantially enhances thermal absorption into the slab The external face of the brickwork features Bowral Blue dry pressed bricks a popular choice from Bowral Bricks renowned range of premium architectural bricks The inner leaf of the cavity walls and the single skin internal walls were constructed with Austral Bricks purpose made commons mostly Standard 76mm and 119mm high but with a scattering of Maxi and Through Wall commons and sheeted in plasterboard There are no stud walls Joseph is used to building in cavity brick and prefers its quality Timber framing is good he says but for a house that you

    Original URL path: http://designplace.com.au/project-list/concord-house/ (2016-04-29)
    Open archived version from archive

  • Hello House - Dry Pressed Clay Bricks | Design Place
    neighbourhood thanks to a meeting of artistic imagination with the structural modularity of clay bricks The greeting HELLO is spelled out in letters over three metres high that stretch down the side street Artist Rose Nolan worked with the owners and Oof architecture on the design The cavity wall is built in Bowral Bricks Charolais Cream dry pressed clay bricks laid is a Flemish bond pattern with projecting headers brick ends framing the lettering and patterning the background The brick face is displayed internally as well as to the street A slit window sits within the final letter allowing uninterrupted views from inside the house down an adjacent alley to the distant MCG light towers As this time lapse video shows the projecting bricks create an ever changing light play as the sun crosses the sky Hello House Richmond Gallery Featured Products BOWRAL BRICKS DRY PRESSED CLAY BRICKS The crisp edges and deep earthy colours of Bowral dry pressed bricks blend style and function to present a clean modern aesthetic These premium quality bricks are available across Australia in standard 76 mm thickness and in a slim 50 mm format MORE ON THIS PRODUCT Tweet Want more inspiration Just enter

    Original URL path: http://designplace.com.au/project-list/hello-house/ (2016-04-29)
    Open archived version from archive



  •