archive-au.com » AU » D » DESIGNPLACE.COM.AU

Total: 239

Choose link from "Titles, links and description words view":

Or switch to "Titles and links view".
  • St Sebastians Primary School - Clay Bricks | designplace
    play The modularity inherent in brickwork was used to create brick screens that allow ventilation and light while maintaining privacy This flexibility also allowed the design and detailing of other architectural elements such as folded walls balustrading and ledge seats Although brick was almost a given for its relationship to the existing heritage fabric the project architect Jaime Weber also praised its economy flexibility of detail robustness expressiveness and natural warmth Bricks are tactile and textural yet safe to touch an important consideration for young hands Clay paving helps link and draw together the revitalised school campus Gallery Featured Products AUSTRAL BRICKS PARIS COLLECTION CLAY PAVERS Create your own outdoor oasis with durable low maintenance Paris Collection clay pavers Their warm earthy tones and a smoothly textured finish of will help you create the perfect entertaining area for your backyard Colours Notre Dame Bastille MORE ON THIS PRODUCT BOWRAL BRICKS DRY PRESSED CLAY BRICKS The crisp edges and deep earthy colours of Bowral dry pressed bricks blend style and function to present a clean modern aesthetic These premium quality bricks are available across Australia in standard 76 mm thickness and in a slim 50 mm format Colours Bowral Blue MORE

    Original URL path: http://designplace.com.au/project-list/st-sebastians-primary-school/ (2016-04-29)
    Open archived version from archive


  • 19 James St - Bowral Bricks | desginplace
    the street which gave Richards and Spence the opportunity to extend to the boundary albeit while preserving existing palm trees This retention inspired the stepped articulation of the street facade which doubles as entrances to the James Street shops Part of the reason was because council were interested in articulating the building form to reduce the building s perceived bulk Spence explains However the council was also looking for articulation of the material and the proposed sole use of off white clay bricks Bowral Bricks Charolais Cream dry pressed clay bricks met with some resistance from planners who felt its aesthetic was too singular They resisted the use a single material over the whole building but we were a bit stubborn in that regard says Spence That s part of the reason for the brick screens which articulate the surface But the other reason is that they allow views to the street from the first level offices behind the screens Spence is a keen proponent of masonry use in south east Queensland a controversial view in a state well known for its use of lightweight construction He contends that masonry construction whether brick or block is widely used in other countries on our latitude with similar climates and that the widespread use of timber cladding in that state is historical When Brisbane was developing timber was the cheapest material available Richards and Spence also value the familiar modularity of the brick the scale of which relates to the individual as much as to the environment The off white brickwork wraps around all sides of 19 James Street and into the central arcade which allows access to the upstairs tenancy and public toilets The arcade also facilitates pedestrian access from this and neighbouring buildings to the rear car park The retail tenancies continue along the north west side of the building We took advantage of this side to construct a covered outdoor space that some of the tenants are using as external dining That s been well received Due to site constraints the rear facade carries only service cupboards and loading bays The use of off white bricks was Spence s way of easing acceptance of masonry in a hot climate He references Palm Springs the upmarket Californian desert community as an example We thought a darker brick maybe red or brown would have been a bit too civic in its palette for a shopping and restaurant precinct he expands and that the off white brick lightens the mood a little and was more appropriate to these kind of recreational uses It also provides a further context for the palm trees The off white bricks blend smoothly with large areas of glass concrete and black steel The upper level brick screens are a signature element of the building Also known as hit andmiss brickwork this technique has been widely used for centuries especially in hot climates where it is used for ventilation The combination of tall three course misses and an

    Original URL path: http://designplace.com.au/project-list/19-james-street/ (2016-04-29)
    Open archived version from archive

  • Dapto Anglican Church - Precast Concrete | designplace
    textures of the former This is particularly evident in the dramatic facetted entry that draws visitors into the central foyer Once inside darkened portals lead into the main theatre space and beyond to crying rooms toilets storage kitchen and a cafe reinforcing the auditorium s community role The black upholstered seating in the cavernous auditorium wraps intimately around the curved stage There is little in this unadorned monochromatic space not even a right angle to distract the eye from the central performance The building is constructed of precast concrete panels supporting steel trusses and a single pitch roof Penny Fuller cheerfully acknowledges that the building structure is basically like an industrial shed The use of precast concrete panels was an economical and efficient way of achieving the large spaces required on a tight budget She visited Austral Precast s Wetherill Park NSW plant with her client Rev Stephen Semenchuk Dapto Anglican s senior minister and his team As mentioned Silvester Fuller was keen to implement a highly textured surface in the primary mass but the tight budget did not allow for this to be achieved with custom form liners In the end they decided to simply forgo the final steel trowel finish for these panels leaving a random roughly textured exposed surface that was painted on site This was the first time Silvester Fuller has worked with Austral Precast We have of course made use of Austral s bricks on numerous occasions previously says Fuller She was effusive in her praise of Austral Precast They were really wonderful accommodating and very generous with their time to help us find a solution to achieve the texture which we were seeking They were good to work with and did a really great job on this project The Dapto Anglican Church Auditorium was

    Original URL path: http://designplace.com.au/project-list/dapto-anglican-church/ (2016-04-29)
    Open archived version from archive

  • Katitjin Centre - Concrete Precast | designplace
    has achieved a 6 Star Green Star rating without compromising the aesthetics or building operation Thanks to leading edge design and careful selection of materials the Australian Institute of Management s Katitjin Centre is the first in Western Australia to achieve a 6 Star Green Star Education Design v1 certification The centre is located on a leafy campus in the suburb of Floreat and draws management students from industry commerce and government The three level building has a gross floor area of 1400 square metres and incorporates nine training rooms two syndicate rooms lounge and breakout areas networking and meeting facilities and basement car parking The design adopts simple architectural forms drawn from the existing campus The building responds to the sloping campus topography and existing verdant landscape says Cox s project architect John Lee Extensive use of glazing affords views to a natural bushland reserve adjacent to the site A covered walkway to the north provides sunshading and entrance protection while establishing a pedestrian spine across the site A double height entrance combines with extensive use of glazed partitions and operable wall to give the interior a light and airy character Gallery Featured Products Tweet Want more inspiration Just

    Original URL path: http://designplace.com.au/project-list/katitjin-centre/ (2016-04-29)
    Open archived version from archive

  • State Theatre Centre - Bowral Bricks & Pavers | designplace
    contrasts with the black metal bronze and Tasmanian Blackwood feature timber that is the Centre s internal signature The foyers are located on the site s perimeter these are low transparent volumes that reflect the scale of the surrounding streets and celebrate the activity within By day these external volumes rest calmly with the dark and robust materials forming a protective shell The layered reflection of glass facades suggests but does not reveal what is within However as night descends the volumes begin to glitter and glow the fly tower takes on a sublime light the foyers multi levelled and veiled in delicate gold screens reveal themselves to the street a floor of glowing glass reaches out below a suspended canopy A generous staircase leads to the Heath Ledger Theatre a curved timber drum that peels away from a panelled concrete shell Within is a world of warm timber and gold hues Balcony seating wraps the curved walls heightening the sense of intimacy and interaction Studio Underground is located below the Heath Ledger Theatre isolated acoustically and structurally Descending from the entry level one enters a subterranean world of striated plywood and dark bricks Bowral Bricks Bowral Blue This softly glazed brick shimmers and refracts light Brick is an appropriate material for Perth comments project architect Simon Cundy The same bricks also line the substantial light well and feature in walkways bars and some internal open spaces Studio Underground s interior celebrates the robust industrial language of grids and trusses that are a requirement of a flexible performance space A large opening connects it to the primary rehearsal room extending performance possibilities A series of passive systems reduces the building s energy consumption The space between the two theatres is utilised as a thermal labyrinth preconditioning outdoor air before it

    Original URL path: http://designplace.com.au/project-list/state-theatre-centre/ (2016-04-29)
    Open archived version from archive

  • Nigel Peck Centre - Daniel Robertson Bricks | designplace
    new campus entry as well as consolidating library facilities and providing lecture spaces The architect s challenge was to address the school s heritage specifically the adjoining bluestone 1858 West Quadrangle building not to mention the Domain Parklands and Shrine of Remembrance The building s most dramatic expression occurs in the book stack pavilion wall which is clad in Daniel Robertson London Roman 50mm bricks These classic bricks based on the famous London Stock brick were custom made with a touch of bluestone to complement the heritage precinct Despite its folded design this wall uses standard sized bricks The elaborate patterning continues above the crease with book like bricks projecting vertically dubbed a bookend bond by architect John Wardle The Nigel Peck Centre was awarded the Victorian Architecture Medal Premier s Design Mark Award National Award for Public Architecture and the William Wardell Public Architecture Award Gallery Featured Products DANIEL ROBERTSON At just two thirds of the height of a standard brick Daniel Robertson Roman 50mm bricks impart a fine tapestry like appearance to a wall Colours Custom made London MORE ON THIS PRODUCT Tweet Want more inspiration Just enter your email to receive it Leave a Comment Cancel reply

    Original URL path: http://designplace.com.au/project-list/nigel-peck-centre/ (2016-04-29)
    Open archived version from archive

  • St Mary’s Cathedral - Marseille Roof Tile | designplace
    opening Quinn arrived in Perth in the mid 1970s en route to Melbourne after working overseas The sky was blue and the beach was empty so I ended up staying here Although he initially worked on more conventional projects Peter has specialised in churches and schools in his later career He decided to retain as much of the 1865 building as possible the entry porch two typical bays and the defining spire I thought anything less would be just tokenism An important part of the brief was to increase the seating capacity and improve sightlines The solution was to insert a new semi circular section between the 1865 and the 1930 structures thus creating a sensitive transition between the two buildings and providing a much enlarged nave with uninterrupted views of the altar from three sides I couldn t copy what was there because it s two different styles for a start he says And I didn t want the new work to compete with the old a look at me statement but I wanted it to respect the existing fabric and be a harmonious link between the two The precast concrete structure is glazed behind the colonnades contrasting with the solidity of the older sections The cathedral also functions as a local parish church but had very limited administration or ancillary use facilities Quinn was anxious to retain the square s openness and chose to underground the meeting rooms social areas music practice rooms offices and conference rooms The 1930 section originally tiled was reroofed in a Marseille pattern terracotta tile from Bristile Roofing which also removed the old tiles and installed the new roofing system Supervising the project for Bristile was John Rawlins who as a 15 year old apprentice worked on the cathedral s reroofing in 1961 He was a wire boy tying off copper wires attached to a lug on the underside of each tile a process superseded by nailing The building was fully scaffolded and the old tiles stripped Both Rawlins and Quinn were surprised at state of the roof timbers The timber was in beautiful condition recalls Rawlins who has since retired It was impractical to reuse the old tiles although they were still in excellent condition The end trusses were tied back to the gables to improve rigidity a concession to the code introduced after the disastrous 1967 Meckering earthquake Water penetration had been a problem with the old roof partly because of its 50 degree pitch but mainly because the roof was not sarked and the adjacent Royal Perth Hospital complex creates a wind corridor that blew rain under the tiles The solution was to place a double layer of sarking by half overlapping New hardwood battens were fastened and the tiles all 20 000 of them laid and nail fixed by a team of ten The colour chosen was Copper Blaze a dark brown terracotta tile with subtle shadings of lighter browns a non standard colour custom made for the project

    Original URL path: http://designplace.com.au/project-list/st-marys-cathedral/ (2016-04-29)
    Open archived version from archive

  • Joseph Green Centre - Terracade Terracotta | designplace
    and a new stair tower the signature element on the western elevation which dramatically improves vertical circulation The centre was extended to the north with the ground floor housing a cafe style venue creating indoor outdoor dining options for students Above are two flexible learning studios that primarily support music Brickwork was retained at ground level The stair tower and some first level deeplycorbelled brickwork were rendered The college wanted a low maintenance lightweight cladding material for the upper levels which ruled out products that require periodical refinishing The Terraçade system offers the benefits inherent in fired terracotta and is suitable for retro fitting as well as new construction The Wesley campus is predominantly roofed with terracotta tiles The colour chosen for this project Tanami echoes this and is towards the red end of the traditional terracotta spectrum Internally the Joseph Green Centre has been comprehensively repurposed with the former studios and workshops remodelled to provide specialist facilities for media studies science and performing arts as well as specialist curriculum program centres The Centre also has an enclosed gallery an auditorium and staff facilities The Joseph Green Centre at Wesley College is testament to the fact that sustainability can be

    Original URL path: http://designplace.com.au/project-list/joseph-green-centre/ (2016-04-29)
    Open archived version from archive



  •